Efes’i ikinci kez gezmek: ilk seferde kaçırdıklarım
İlk gidişte Celsus’u görüp çıkmıştım. İkinci gidişte anladım ki asıl kent, ana caddenin dışında.
Radosław Botev · CC BY 3.0 pl · Wikimedia Commons
Efes’e ilk gidişimde iki saat kalmıştım: Celsus Kütüphanesi, tiyatro, çıkış. İkinci gidişimde beş saat kaldım ve şehri ilk kez gördüğümü fark ettim.
Kaçırdıklarım
- Yamaç Evler. Ayrı biletli olduğu için çoğu kişi atlıyor. Roma dönemi zenginlerinin evleri; mozaik zeminler, duvar freskleri, mermer kaplamalar yerinde korunmuş. Kapalı bir yapı içinde geziliyor, bu yüzden yazın da rahat.
- Terraslı sokaklar. Ana cadde (Kuretler) dışına çıkınca ev temelleri, dükkânlar ve dar sokaklar başlıyor. Şehrin gündelik hayatı orada.
- Umumi tuvaletler. Yan yana oturulan mermer sıralar. Roma’da bunun bir sosyalleşme alanı olduğunu okumak ile yerinde görmek farklı.
- Agora ve bazilika. Şehrin ticaret merkezi; sütun sıraları hâlâ ayakta.
Selçuk tarafı
- Efes Müzesi: Artemis heykelleri ve Yamaç Evler’den çıkan eserler burada. Ören yerinden önce ya da sonra mutlaka.
- Artemis Tapınağı: Dünyanın yedi harikasından biriydi; bugün tek bir sütun ayakta. Yine de yerinde durmak anlamlı.
- St. Jean Bazilikası: Ayasuluk tepesinde, şehre hâkim.
- Şirince: 8 km; turistikleşmiş ama sabah erken saatte hâlâ köy.
Pratik
Üst kapıdan girip alt kapıdan çıkmak yokuş aşağı yürümeyi sağlıyor. İki kapı arasında dolmuş ya da taksi gerekiyor; aracını alt kapıya bırakıp üst kapıya çıkmak en pratik yol.